23 May 2016

MEMORANDUM

From: Health Law Attorney, Navy Medicine East

To:  NME AOR Attorneys and Legal Officers

Subj:  ADVISORY MEMORANDUM: HEALTHCARE PROVIDER REPORTING OF
ACTIVE DUTY PATIENT MISCONDUCT DISCOVERED DURING THE COURSE
OF HEALTH CARE TREATMENT

Ref: (a)
(b)

(©
(d)

(©

®

€3]
(h)

(1)
1)
(k)
Q)
(m).

1. Purpose.

DoD 6025.18-R, “DoD Health Information Privacy Regulation”

DHA, Privacy and Civil Liberties Office, “The Military Command Exception and
Disclosing PHI of Armed Forces Personnel”

U.S. Navy Regulations, Article 1137, “Obligation to Report Offenses”

U.S. Navy Regulations, Article 1123, “Adverse Entries in Medical and Dental
Records”

Manual of the Medical Department, Article 16-38, “Entries by Health Care
Professionals”

Manual of the Medical Department, Article 16-15, “Documentation in the Medical
Record”

MILPERSMAN 1910-146, “Separation by Reason of Misconduct — Drug Abuse”
DoD Instruction 6490.08, “Command Notification Requirements to Dispel Stigma
in Providing Mental Health Care to Service Members”

OPNAVINST 1752.2B, “Family Advocacy Program (FAP)

42 USC 13031, “Child Abuse Reporting”

DoD Directive 2311.01E, “DoD Law of War Program”

DoD Directive 5240.06, “Counterintelligence Awareness and Reporting (CIAR)”
Military Rule of Evidence 513

There is understandable confusion about what providers can and cannot do with

patient misconduct information discovered during the course of health care treatment of active

duty members. This advisory opinion is intended to address some of the more prominent laws,
regulations and instructions that affect required, authorized, and prohibited disclosure/reporting
of misconduct specific to the patient and, as an advisory memorandum, is not

binding interpretation of the references.

2. Discussion.

a. Reference (a) is based on federal law regarding uses and disclosures of Protected Health
Information (PHI). In general, the PHI of individuals shall not be used or disclosed except
for specifically permitted purposes (C1.2.1.). For purposes of this discussion, some of
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those permitted purposes include uses and disclosures: required by law (C7.1.); about
victims of abuse, neglect or domestic violence (C7.3); to avert a serious threat to health or
safety (C7.10); and for activities deemed necessary by appropriate military command
authorities to assure the proper execution of the military mission (C7.11.1.1.), see also,
reference (b). Uses and disclosures for such purposes are authorized, not required, by
reference (a), i.e. a covered entity may use and disclose PHI for the permitted purpose. In
effect, reference (a) prohibits disclosure of PHI, except in certain circumstances when
disclosure of PHI is authorized.

b. Reference (c) requires reporting, to superior authority, of all UCMJ offenses that come
under the observation of persons in the naval service. Cases involving persons prosecuted
for failure to report an offense of another have contemplated the witness being physically
present and observing the offense occurring. See generally, U.S. v Bland, 39 M.J. 921.
Accordingly, being told about an offense after the fact is not observation of an offense and
does not require reporting under reference (a).

c. References (d) and (e) require a medical officer to inform a patient’s commanding officer
whenever an entry is made in the patient’s medical record that indicates the patient’s use of
marijuana, narcotic substances, or other controlled substances. The question is whether
providers are required to enter indications of drug abuse in the medical record which would
then require reporting.

(1) Reference (f) identifies what documentation should be entered in the medical record,
including:
(a) chief complaint or purpose of visit;
(b) diagnosis;
(c) studies ordered and results, e.g. toxicology screenings; and
(d) disposition.
Reference (f) does not require particular medical record documentation. Rather, it
provides guidance to medical department personnel regarding the same.

(2) The National Committee for Quality Assurance (NCQA) is one of many entities
addressing standards of care. Regarding medical record documentation, NCQA
promotes consistent, current and complete documentation in the treatment record as an
essential component of quality patient care.
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(3) While compliance with reference (f) may not be mandatory, failure to enter consistent
and complete documentation in the medical record may be a failure of the standard of
care.

At a minimum, providers should endeavor to satisfy the standard of care for medical record
documentation by entering into the medical record indications of drug abuse (e.g.
observation, labs, statement, etc.) that relate to any of the recommended medical record
entries listed in reference (f), e.g. purpose of visit, diagnosis, etc. If the provider does not
document indications of drug abuse in the medical record, the provider is not required to
report. However, when there is a positive urinalysis or blood test (tox screen), providers
are encouraged, not required, to immediately notify the patient’s commanding officer
pursuant to reference (g).

Mental Health Care, and Drug and Alcohol Abuse Education. Reference (h) provides
additional protections from disclosure for patients seeking mental health care or drug and
alcohol abuse education (as distinguished from substance abuse treatment). If a patient is
seeking either of these, the health care provider shall follow a presumption against
notifying the patient’s commanding officer. This presumption may be overcome only if
one or more of nine notification standards is/are present. When at least one of the nine
notification standards is present, reporting is required.

(1) Harm to self. Provider believes there is a serious risk of self-harm.

(2) Harm to others. Provider believes there is a serious risk of harm to others.

(3) Harm to mission. Provider believes there is a serious risk of harm to a specific military
operational mission. Serious risk may include disorders that significantly impact
impulsivity, insight, reliability, and judgment.

(4) Special personnel. Patient is in a program, e.g. PRP, of such sensitivity that normal
notification standards would significantly risk mission accomplishment.

(5) Inpatient care. Patient is admitted or discharged from any inpatient mental health or
substance abuse treatment facility.

(6) Acute medical conditions interfering with duty.

(7) Substance abuse treatment program. Patient has entered into, or is being discharged
from, a formal out- or inpatient treatment program for treatment of substance
abuse/dependency.
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(8) Command-directed mental health evaluation.

(9) Other special circumstances. Proper execution of the military mission outweighs the
interests served by avoiding notification. This is determined on a case-by-case basis by
a health care provider at the O-6 or equivalent level or above or a commanding officer
at the O-6 level or above.

Reference (h) is a DoD instruction and takes precedence over references (¢) through (e) -
Navy instruction/regulation. Accordingly, if a provider sees a patient for mental health
care or drug and alcohol abuse education, and documents indications of drug abuse in the
medical record, as outlined in paragraph c. above, the provider shall not report or disclose
that information to the patient’s commanding officer unless one or more of the nine
notification standards is present.

Note 1: Providers must make a reporting determination using the facts and circumstances
of each case. Where there is a risk of harm, the provider must determine if the risk is
serious. The provider must use sound judgement, consult peers or supervisors, etc. and be
prepared to justify the decision to report or not report. Willful or negligent failure to report
a serious risk of harm could have negative implications for the provider. On the other
hand, reporting a risk of harm that is not serious, could also have negative implications for
the provider, e.g. complaint to licensing authority.

Note 2: If required to disclose, providers may only disclose the minimum amount of
information necessary to satisfy the purpose of the disclosure. Generally, this will include
diagnosis, treatment prescribed or planned, applicable duty limitations, and implications for
the safety of the patient or others.

Federal and/or State Reporting Requirements.

(1) Child abuse/neglect. References (i) and (j), and all states and territories require some
level of mandatory reporting of known or suspected child abuse/neglect/exploitation
(including child pornography). Such mandatory reporting is compatible with both
references (a) and (h), as the former authorizes disclosures as required by law and/or to
avert a serious threat to health or safety, and the latter mandates disclosure to prevent
harm to others.

(2) Domestic abuse/neglect. Some states may require reporting. Reference (i) requires
reporting to law enforcement in the case of major physical injury or indication of a
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propensity or intent by the alleged offender to inflict major physical injury. Such
mandatory reporting is compatible with both references (a) and (h), as the former
generally authorizes disclosures of domestic violence, to avert a serious threat to health
or safety or as required by law, and the latter mandates disclosure to prevent harm to
others.

(3) Reporting of certain types of wounds, use of dangerous weapons, elder abuse, war
crimes, etc. Depending on the jurisdiction, there may be other circumstances requiring
reporting. It is incumbent on the provider to know or seek legal counsel on mandatory
reporting requirements, disclosure authorizations and other applicable laws and
directives.

3. Scenarios.

a. During a routine appointment, a provider, making small talk, asks a patient what he did
over the weekend. The patient, who is not seeking mental health care or drug and alcohol
abuse education, tells the provider that he went to a party and smoked marijuana.

Q: Is the provider required to report this misconduct?

A: Yes, if the provider enters the information into the health record. References (d) and (e).
Q: May the provider report the misconduct, even if not required to report it?

A: Yes. Reference (a), section C7.11.1.1. [ would recommend the provider report.

b. During a mental health appointment, a patient reports that she can’t sleep since returning
from deployment. In order to fall asleep, the patient states that she takes her husband’s
controlled prescription medications.

Q: Is the provider required to report this misconduct?

A: No, unless one of the nine notification standards listed in reference (h) is present.
Q: What notification standards could apply here?

A: The provider must make that determination. Possibilities include:

(1) If the provider believes there is a serious risk of harm to a specific military
operational mission. Must be a serious risk and a specific operational mission. The
provider may want to inquire about what the patient does, e.g. administrative job vs.
aircraft mechanic.

(2) If an O-6 provider determines that the proper execution of the military mission
outweighs the interests served by avoiding notification. Note: this exception appears
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to be a “catch all” — does not require “serious risk” or “specific operational mission”
— and that’s probably why it requires a decision at the O-6 level.

Patient is brought to the emergency room by friends. The patient is delirious. The friends
report that the patient tried to commit suicide. The provider runs some diagnostic labs.

The labs indicate the presence of cocaine.

Q: Is the provider required to report this misconduct?

A: Yes, if the provider enters the information into the health record. It is my opinion that
the provider should enter this information into the health record to meet the documentation
standard of care.

Q: If the patient is involuntarily admitted for inpatient mental health treatment and the
intake paperwork references attempted suicide by drug overdose. Is the provider required to
report this misconduct?

A: Possibly. The provider is required to report inpatient care and harm to self, but only the
minimum necessary amount of information. Whether the method of attempted suicide
(cocaine overdose) is necessary to report may depend on whether the patient is a regular
user or whether this was a one-time use solely for the purpose of attempting suicide, i.e. is
the drug use relevant to the diagnosis, the treatment plan, etc. The provider is also required
to report harm to mission, but again, if the patient only used one time, is the drug use a
serious risk to a specific operational mission, or does the proper execution of the military
mission outweighs the interests served by avoiding notification? The answers to these
questions are fact dependent and require critical analysis by the provider.

A mental health provider is informed by his patient who recently returned from deployment
that he participated in the rape and torture of an Iraqi civilian with fellow Soldiers.

Q: Is the provider required to report this misconduct?

A: Possibly. References (k), Section 6.3, requires that all military and U.S. civilian
employees, contractor personnel, and subcontractors assigned to or accompanying a DoD
Component report reportable incidents through their chain of command. A reportable
incident is defined as a possible, suspected, or alleged violation of the law of war, for
which there is credible information, or conduct during military operations other than war
that would constitute a violation of the law of war if it occurred during an armed conflict.
The Law of War, also called the “law of armed conflict” is that part of international law
that regulates the conduct of armed hostilities. The law of war encompasses all
mternational law for the conduct of hostilities binding on the United States or its individual
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citizens, including treaties and international agreements to which the United States is a
party, and applicable customary international law. The Geneva Conventions are a source
listing reportable incidents, e.g. POW torture; murder, torture, or brutality of civilians in
areas of armed conflict and occupied territories. Arguably, a patient disclosure or
admission of having engaged in possible war crimes is “credible information” that would
trigger the mandatory reporting requirement.

As indicated above, reference (h) prohibits reporting except in certain circumstances.

Since reference (h) is a slightly more recent DoD directive than is reference (k), it may be
argued that the prohibitions against reporting take precedence over the requirement to
report, unless one of the exceptions apply. Perhaps the most likely exception applicable in
this scenario, absent additional facts, is the “other special circumstances” exception.
Something the deciding O-6 must consider is whether the execution of the military mission
may be affected by an incident that occurred in the past, and if so, whether such execution
outweighs the interests in avoiding notification, e.g. potential successful treatment.

A mental health provider is informed by her patient of an interest in joining a known
international terrorist group.

Q: Is the provider required to report?

A: Probably not. Reference (1) requires the reporting of contacts, activities, indicators, and
behaviors as potential threats against the DoD, its personnel, information, materiel,
facilities, and activities, or against U.S. national security. First, reference (h) is a more
recent directive than reference (1), and arguably takes precedence. Second, whether an
“Interest” is reportable depends on the facts of the disclosure and the level of activity of the
patient. If the patient has taken any affirmative action, e.g. advocating violence, contacting
the group, etc., then the “interest” may be reportable depending on whether one or more of
the exceptions in reference (h) are met.

Note: Repeated browsing or visiting known or suspected international terrorist websites
that promote or advocate violence directed against the United States or U.S. forces, or that
promote international terrorism or terrorist themes, without official sanction in the
performance of duty is reportable, but failure to report this activity may not alone serve as
the basis for punitive action under Article 92, UCMJ (orders violation).
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Q: Upon further discussions with the patient, the provider learns that the patient isn’t just
interested, but intends to join an organized named terrorist group. Is the provider required
to report?

A: Possibly. The intent to join a terrorist group suggests more prohibited activity than mere
interest, e.g. expression of an obligation to engage in violence in support of a known
terrorist group, association or connection (online, email, social networking) to a known
terrorist group, etc. Such activity certainly should be considered by the provider in
determining reporting requirements, e.g. harm to others, harm to mission, and/or other
special circumstances.

Note: Reference (m) makes confidential communications, between patient and psychotherapist,
for the purposes of facilitating diagnosis or treatment, privileged/protected. However, reference
(m) does not apply when there is a duty to report under federal or state law, or service
regulations.

4. This truly is a complicated issue, particularly when it comes to mental health. There is a thin
line between deciding to report and risk violating privacy and other laws and applicable service
regulations like references (a) and (h), and deciding not to report and risk violating the
mandatory reporting service regulations, or worse, failing to prevent harm to others or the
military mission. Providers must consider the facts and circumstances of each case when making
reporting decisions, and legal advisors should be ready to assist providers in making the best
decision.

R.P. ANSELM



